מאמרים כללי


סכסוכי שכנים- פתרון משפטי לשכן המטריד


"ביתו של אדם מבצרו" משפט זה בא ללמד על חשיבותו ומעמדו הרם של הבית כלפי האדם המתגורר בו. במילים פשוטות יותר, הרי שביתו של האדם הינו המקום הבטוח ביותר עבורו, המקום (הבית) אשר ישמש עבורו כמקלט לשקט, שלווה, ביטחון, סדר, שליטה וכיוצא בכך.
אך מה קורה כאשר בסמוך למקום הבטוח ביותר "הבית" מתגורר שכן אשר מטריד, מציק, מאיים, מתגרה באופן אשר מפריע למנוחתנו עד כדי מטרד ממש?!
רובנו מכירים את הפתרון המצוי שהינו פניה למשטרת ישראל בעניין השכן המטריד. ברם, ואף על פי שמשטרת ישראל עושה ככל שבאפשרותה לסייע, הרי שיש לה סדרי עדיפויות, כאשר בד"כ רוב משאביה יוקצו לטיפול בעבירות פליליות ופשעים של ממש ולפיכך לא יהיה באפשרותה לתת פתרון הולם למצוקת השכן המטריד.
אלא מאי, שהמחוקק הישראלי לא הזניח עניין זה והעניק כלי משפטי פרקטי לפתרון השכן המטריד, עת עמל הוא וחוקק את חוק מניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב-2001.
עסקינן בפתרון משפטי יעיל ומהיר ביותר, כאשר במסגרת חוק מניעת הטרדה מאיימת, ניתן לפתוח הליך בבית המשפט בעניין השכן המטריד ולקבל בנסיבות המתאימות צו אשר יאסור על השכן להמשיך בהטרדותיו.

 מהי הטרדה מאיימת?
החוק מגדיר הטרדה מאיימת באופן נרחב ביותר כאשר כל הטרדה העלולה לפגוע בשלוות חיי המוטרד בפרטיותו ובחירתו תיחשב לצורך החוק כהטרדה מאיימת כמו- כן לצד ההגדרה הנרחבת מצויים אף פירוט של הטרדות קונקרטיות כגון:
(1) בילוש במארב או בהתחקות אחר תנועותיו או מעשיו בבילוש, במארב או בהתחקות אחר תנועותיו או מעשיו, או בפגיעה בפרטיותו בכל דרך אחרת;
(2) בנקיטת איומים בפגיעה בו או במאיים עצמו;
(3) ביצירת קשר עמו בעל פה, בכתב או בכל אמצעי אחר;
(4) בפגיעה ברכושו, בשמו הטוב, או בחופש התנועה שלו;
(5) בעיסוק בשמירה בבית משותף בניגוד להוראות לפי חוק הגבלת שירותי שמירה בבתים משותפים, התשס"ט-2008.

מהו הפתרון המשפטי?
ניתן להגיש תובענה במעמד צד אחד (ללא תגובת השכן המטריד) במסגרתה יתוארו הטרדות והצקות השכן המטריד, ככל שעסקינן בהטרדות המצדיקות מתן צו במעמד צד אחד, הרי שיינתן צו מידי ולאחר מכן ולא יאוחר מ- 7 ימים יקבע דיון במעמד השכן המטריד ובמסגרתו יוחלט האם להמשיך במתו הצו לתקופה של חצי שנה.
מומלץ להגיש תלונה במשטרה בגין הטרדות השכן, ולהגיש את התובענה ככל הניתן בסמיכות להגשת התלונה ולצרף את התלונה כחלק מהתובענה האמורה.
 
מהו הצו האמור?
מסגרת הצו רשאי בית המשפט להורות על אותו שכן מטריד להימנע מלעשות את הפעולות הבאות (חלקם או כולם) כדלהלן:
(1)להטריד את הנפגע, בכל דרך ובכל מקום;
(2)לאיים על הנפגע;
(3)לבלוש אחר הנפגע, לארוב לו, להתחקות אחר תנועותיו או מעשיו, או לפגוע בפרטיותו בכל דרך אחרת;
(4)ליצור עם הנפגע כל קשר בעל פה, בכתב, או בכל אמצעי אחר;
ובמקרים מסוימים רשאי הוא להורות בצו גם על הרחקה מדירת מגורי השכן, מקום עבודתו וכיוצא בכך
 
הפתרון היעיל ביותר
יודגש, כי בניגוד לאמרה כי "טחנות הצדק טוחנות לאט" הרי שבמקרה של פתיחת הליך בבית המשפט בגין הטרדה מאיימת/ שכן מטריד, הרי שעסקינן בפתרון מהיר ביותר, כאשר בחלק מן המקרים קבלת הצו כנגד השכן המטריד תהא מידית ובחלק אחר מדובר במספר שבועות בודדים בלבד.
יודגש, כי בכדי לנהל את התובענה בצורה יעילה ואפקטיבית מומלץ לשכור שירותי עו"ד לצורך ייצוג משפטי והכנת התובענה המשפטית בגין השכן המטריד.


 האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, מומלץ להיוועץ בעו"ד בטרם נקיטת כל הליך.
 
 כל הזכויות שמורות לשחר ארביב ושות' עורכי דין ומגשרים.



סכסוכי שכנים- פתרון משפטי לשכן המטריד
logo בניית אתרים