ירושות וצוואות


על 4 צורות צוואה דיבר חוק הירושה

על 4 צורות צוואה דיבר חוק הירושה

על 4 צורות צוואה דיבר החוק

 

מהן הן צורות הצוואות הקיימות והאפשריות מבחינת חוק הירושה, כדלהלן:

 

סעיף 18 לחוק הירושה, תשכ"ה- 1965 מבהיר מהן צורות הצוואה האפשריות,  כדלהלן:

 

"צוואה נעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל-פה"

 

כבר עתה יובהר, כי מלבד הצורות המוגדרות דלעיל, הרי שכל צורה אחרת של צוואה למעשה לא תקיים את הוראות החוק ולמעשה לא תיכנס תחת הגדרת "צוואה" והמשמעות המשפטית הנלווית לכך.

 

אולם, ובכדי לשפוך מעט אור על אותן "צורות מותרות" של צוואה, נדרש להבין את המשמעות וההגדרה של כל צורה מותרת ומשמעותה וזאת לצורך הבנה האם לפנינו צורה מותרת של צוואה או שמה עסקינן בהוראות הנעדרות תוקף של צוואה.

 

הצורה המוכרת והנפוצה ביותר של צוואה, הינה צוואה שנעשית אל מול עורך דין, אולם ולכאורה לא קיימת צורה של צוואה כזו, ועל כן עולה הקושיה איזה צורת צוואה היא צוואה הנעשית אל מול עורך דין?! התשובה לכך הינה פשוטה עסקינן "בצוואה בעדים", זו למעשה הצורה היחידה של צוואה שניתן לעשות אל מול עורך דין.

החוק מגדיר מספר דרישות ששומה שהתקיימו בצוואה בעדים לצורך קבילתו וכשירותה, כדלהלן: נדרש שצוואה זו תהיה בכתב, יצוין בה תאריך עריכתה וזו תיחתם בידי המצווה אל מול 2 עדים לאחר שהמצווה הבהיר בפניהם שזו צוואתו, העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם בפניהם כאמור.

בדרך כלל, פונים לעורך דין לצורך עריכת צוואה, מכיוון שזה בקיא בהוראות החוק ויידע לבצע צוואה בעדים בהתאם למכלול הדרישות ובאופן שבו הצוואה בפני עדים חלילה לא תיפסל בשל חוסר כזה או אחר  (יצוין כי במקרים מסוימים יש סמכות להשלים חסר בצוואה בהתאם להוראות החוק), כמו גם מתן פתרונות ורעיונות לכל מיני אפשרויות עתידיות, וכל זאת במסגרת הצוואה בפני עדים.

 

"צוואה בכתב" הינה צורה נוספת של צוואה, כאשר מדובר בצוואה הנרשמת בכתב ידו של המוריש (אין אפשרות לערוך צוואה כזו בהדפסה או בכל דרך אחרת שהינה כתב ידו של המוריש) גם בצורה זו נדרש צוין תאריך עריכתה וכן חתימת המוריש בסופה. מדובר בצורה הזמינה ביותר עבור מוריש, למעשה מדובר מעין "מכתב" של המוריש ליורשיו הכולל תאריך וחתימה בסיומה. כמובן שלא ניתן לבצע צוואה כזו ע"י עורך דין.

 

"צוואה בפני רשות" היא צורה נוספת של צוואה, מסגרתה המצווה למעשה מפרט את דברי הצוואה בעל פה    לשופט או רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי או נוטריון. דברי הצוואה ירשמו ע"י אותו שופט, רשם וכולי, השופט ייקרא בפני המצווה את דבריו ויבקש להצהיר שזו צוואתו, והרי לפנינו צורה נוספת של צוואה.

 

"צוואה בעל פה" זו למעשה צורת הצוואה האחרונה ברשימה שלפנינו ובעל נסיבות מיוחדות לעריכתה, כאשר ניתן לבצעה כאשר המצווה למעשה חולה וקיים חשש להמשך חייו, ניצב בפני המוות, בנסיבות דנן הוא רשאי לצוות בעל פה מה יעשה עם רכושו ואת זה הוא מצווה אל מול 2 עדים השומעים את לשונו, דברי המצווה יירשמו בזיכרון דברים ויחתמו בידי 2 העדים ויופקד אף על ידיהם אצל רשם לענייני ירושה תוך פירוט נסיבות עשיית הצוואה בצורה זו ומועד עריכתה.

 

אציין כי כל צורה אחרת שאינה עונה להגדרת הצורות האמורות, אינה מוכרת על פי החוק, וגם לכל צורה וצורה שהוגדרה במסגרת מאמר זה מאפיין ודרישות ספציפיות שנדרש למלאן לצורך מתן תוקף של צוואה לפעולת המצווה כאמור דלעיל.

 

כמובן שהמלצתנו היא להתייעץ עם עורך דין עם ניסיון ובקיאות בתחום הירושות והצוואות, בטרם ביצוע צורה כזו או אחרת של צוואה וזו לצורך תכנון ובדיקת עריכת הצוואה ובכדי למנוע פסילה אפשרית שלה בטענה כזו או אחרת ומתוך תכלית שבסופו של יום רצון המוריש כפי שבא לידי ביטוי בצוואה יבוצע ולא יחולו בו שינויים או מאבקים שונים בין היורשים

 

 

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין שחר ארביב ושות'

logo בניית אתרים