מאמרים בדיני מקרקעין


סוגיות משפטיות בהתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף

התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף

הקידמה הטכנולוגית לצד הרצון לשמור על איכות הסביבה הובילו לפיתוח רכבים חשמליים. בשנים האחרונות אנו עדים לכך שגם במדינתנו תופעת רכישת רכבים חשמליים תפסה תאוצה וניתן לראות רכבים אלו למעשה תחת כל עץ רענן ועסקינן בתופעה הצוברת תאוצה ומתרחבת מיום ליום. כמובן שמדובר בתופעה חיובית ורצויה לנוכח היתרונות הרבים המצויים בה.

אולם, לצורך שימוש שוטף והנאה סבירה מסוג רכב זה, הרי שיש צורף בעמדת טעינה זמינה ולרוב הרצון הוא שתהיה עמדת טעינה כזו למעשה בחניתו הפרטית של אותו בעל רכב חשמלי.

לאור האמור, עולה סוגיה משפטית בעניין התקנת עמדת טעינה בבית המשותף, ועימה מספר קושיות משנה:

א.  האם מבחינה משפטית, קיימת אפשרות לבצע התקנה של עמדת טעינה בבית משותף?

ב.   ככל שהתשובה חיובית, האם יש צורך באישור הנציגות? האם יש צורך באישור אסיפה הדיירים?

ג.    האם קיימים הוראות חוק המסדירות נושא זה בחוק המקרקעין?

מסגרת מאמר זה ננסה ולו במעט לשפוך אור על סוגיה זו על קושיותיה השונות, ובכך להעניק סוג של מענה ביחס למצב המשפטי הקיים כיום בנושא זה.

ראשית, קיימת הבחנה במקום וסטטוס ביצוע עמדת הטעינה, כאשר קיים הבדל בין חניון בבית משותף שכולו רכוש משותף, לבין חניון בבית משותף שבו לכל דייר חניה פרטית. עסקינן במקרים ומצבים שונים לחלוטין מבחינה משפטית.

לצורך המאמר נותיר בשלב זה את אפשרות ההתקנה בחניון שכולו רכוש משותף בצריך עיון, שכן אף בחובו מספר סוגיות משנה ולפיכך נבקש להתמקד במקרה שבו מדובר בחניות פרטיות בבית משותף.

כבר עתה נבהיר, את עקרון היסוד בזכות הקניין ועל פיה בעל הקנין רשאי לבצע כל שימוש בקניינו ובתנאי שאין בכך הפרעה ו/או מטרד לשכנו, בגבולות השימוש הסביר. לפיכך ולאור עקרון זה הרי שלא יכולה להיות כל מניעה להתקין עמדת טעינה שכולה נמצאת ברכוש פרטי בחניה הפרטית ולכאורה אין לפנינו כל סוגיה.

אולם הדברים אינם פשוטים וקלים, שכן התקנת עמדת טעינה אינה רק העמדה פיזית המצויה בקניין הפרטי, אלא לצורך התקנתה נדרשת הכנת תשתית שתכליתה חיבור חשמל של אותה עמדת טעינה, ומשכך אותה התשתית למעשה מהווה שימוש ברכוש המשותף ומכאן עולה הסוגיה במלוא עוצמתה.

גם בהקשר דנן, קיימת הבחנה בין סוגי חיבורי החשמל השונים של עמדת הטעינה החשמלית: חיבור למונה חשמל דירתי, חיבור למונה חשמל ציבורי וחיבור למונה ייעודי. כיון שהיריעה קצרה מלהכיל את כל הסוגיות והפרטים הנדרשים ביחס לכל חלופה, הרי שמאמר זה נתמקד באפשרות של חיבור עמדת הטעינה למונה חשמל הדירתי.

בסוגיה זו ישנה פסיקה מצומצמת של המפקחים על הבתים המשותפים, ובהן נידונה חוקיות השימוש ברכוש המשותף לצורך התשתית של עמדת הטעינה בחניה הפרטית למונה החשמל הדירתי. במקרים שהגיעו אל המפקחים על הבתים המשותפים למעשה התבקש צו עשה המורה לפרק את עמדת הטעינה לנוכח היעדר הסכמה של הנציגות או אסיפה כללית, פגיעה ברכוש המשותף וטענות נוספות.

בת"ב 3/500/2018 נציגות בית משותף נגד גלזמן, נידון בפני המפקח  על הבתים המשותפים ברחובות וניתן פסק דין ביום 18.3.20 נקבע ביחס לצורך באישור אסיפה כללית לצורך התקנת עמדת טעינה חשמלית, כדלהלן:

"השאלה העומדת במרכז הדיון היא האם השימוש אשר עשו הנתבעים ברכוש המשותף, התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי על תשתיותיה (צנרת, חשמל וכיוצא בזה) מהוה שימוש ברכוש המשותף, וככזה אינו דורש הסכמת האסיפה הכללית. אקדים ואומר כי לאחר שעיינתי בחומר המונח לפניי ושקלתי את טענות הצדדים נחה דעתי, כי השימוש שנעשה ברכוש המשותף על ידי הנתבעים לצורך התקנת עמדת טעינת רכב חשמלי מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף."

קרי, נקודת המוצא בהתאם לפסק דין הינה שלא נדרש למעשה הסכמה של האסיפה הכללית לצורך פריסת תשתית ברכוש המשותף, ברם נדרש לבחון כל מקרה לגופו האם פריסת התשתית שלעצמה נעשתה בהתאם להוראות הדין ולמעשה יש בה שימוש סביר ברכוש המשותף.

לפיכך, ובכדי למנוע חלילה פירוק של עמדת טעינה או עצירת ביצועה, ראוי להתייעץ עם עו"ד בתחום המקרקעין ובדגש על תחום הבתים המשותפים, על מנת שזה יחווה דעתו ביחס לסוגית ההתקנה ויעניק דגשים משפטים לצורך ביצוע ההתקנה בהתאם להוראות הדין וכן סוגיות נוספות ככל שידרשו ביחס להתקנה הנדרשת.

עוד נציין למרות תאוצתו של נושא זה, הרי שטרם נחקקה חקיקה במדינתנו המסדירה את כל הסוגיות העולות ביחס להתקנת עמדת טעינה, ולמעשה קיימת לקונה בכל הכרוך בסוגיות אלו.

ברם קיימת הצעת חוק שטרם אושרה, הצעת חוק המקרקעין (תיקון מספר 36) התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף ודייני מקרקעין, התשפ"ג 2022, שפורסמה ביום 13.12.22 ומורה בין היתר הוראות שונות ביחס להתקנת עמדת טעינת רכב חשמלי. ברם הוראותיה כיום אינם מחייבות, אולם כפי הנראה בתי המשפט ישתמשו בה כמתווה לפסק דינם.

לאור כל האמור, הרי שמדובר בסוגיה שטרם נחקק בעניינה חקיקה מחייבת ואף אין בה פסיקה ענפה, ולפיכך אין כל בהירות לגבי סוגיות שונות הנובעות ממנה ולמעשה כל סוגיה תידון לגופו של עניין, ולפיכך ראוי לנציגות או לכל דייר המבקש לקדם התקנה כזו או אחרת לשכור שירותי משרד עו"ד לצורך בחינה ובדיקת משפטית של כל הסוגיות שעלולות לעלות ומתן תשובה משפטית בגינן.

 

כל הזכויות שמורות לשחר ארביב ושות' משרד עורכי דין ונוטריון

 

 

סוגיות משפטיות בהתקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף
logo בניית אתרים