סגירת בית ספר בראי הביקורת השיפוטית
הודעה על סגירת בית ספר הינה החלטה קשה עבור ההורה וקשה יותר עבור ילדו הלומד בו. לרוב החלטה על רישום לבית ספר מסוים מתבצעת לאחר שהורה ערך בחינה של מכלול השיקולים החשובים ובעלי ערך עבורו ועבור ילדו. בשלב מאוחר יותר (לאחר תחילת הלימודים) בד"כ תיווצר זיקה בין ההורה וילדו לאותו מוסד לימודים, ומכאן הקושי הרב שיש להורה לקבל (להסכים) להודעת סגירת בית הספר, הגוררת אחריה אינספור "בעיות חדשות" עבור ההורה וילדו, כגון: אלטרנטיבה ראויה, מרחק פיזי, השתלבות חברתית של הילד, רמת לימודים, השתייכות לזרם מסוים ועוד.
הקושי שבהודעה סגירת בית הספר והשלכותיה ידוע היטב לציבור ההורים. ברם השאלה שבחינתה מתבקשת הינה האם עומד לרשות ההורים כלי משפטי לתקיפת (שינוי) החלטה זו?
התשובה לכך הינה חיובית , עסקינן בהחלטה של רשות מנהלית (עירייה, מועצה או נציג של משרד או שר החינוך) הנתונה לביקורת שיפוטית, ומחויבת לעמוד בכללי המשפט המנהלי, כגון:
א. שאלת הסמכות- האם ההחלטה בדבר סגירת בית הספר התקבלה ע"י הגוף המוסמך בדין?
ב. הליך קבלת ההחלטה- האם הליך קבלת ההחלטה התנהל באופן תקין וראוי?
ג. האם נשקלו כל השיקולים הרלוונטיים הנוגעים להחלטה?
ד. האם קבלת ההחלטה אינה נובעת משיקולים זרים שאינן רלוונטיים לעניין סגירת בית הספר?
ה. האם ההחלטה פוגעת בזכות השיווין או בכל זכות יסוד אחרת? האם ההחלטה עונה למבחן המידתיות?
כמובן שקיימים פרמטרים נוספים לבחינת קבלת ההחלטה. ברם, נדרש לבחון כל מקרה לגופו ובהתאם לנסיבותיו לבחון את חוקיות ההחלטה האמורה ואת סבירותה.
לסיכום יאמר, כי החלטה בגין סגירת בית ספר הינה החלטה החוסה תחת כללי המשפט המנהלי ולפיכך נתונה היא לביקורת שיפוטית. אשר על כן, בכל עת שמתקבלת החלטה כדוגמת זו, רשאים ההורים להעמיד החלטה זו לביקורתו של בית המשפט אשר ייבחן את חוקיות וסבירות ההחלטה. לאור מורכבות הנושא רצוי ונדרש להסתייע בעו"ד מנוסה בתחום המשפט המנהלי לצורך הגשת עתירה בעניין. ככל שיעלה בידי ההורים (העותרים) להוכיח כי ההחלטה האמורה התקבלה שלא בהתאם לכללי המשפט המנהלי כגון: לא נשקלו כל השיקולים, או שנשקלו שיקולים זרים וכדומה, או שהחלטה האמורה לוקה באי סבירות קיצונית, הרי שבית המשפט רשאי להורות על ביטול ההחלטה.