הטלת קנסות כספיים של משרד התמ"ת כלפי ציבור המעסיקים
חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה אשר נחקק בשנת 2011 (להלן- החוק) מעניק סמכות למפקחים מטעם משרד התמ"ת להטיל עיצומים כספיים (קנסות) על מעסיקים אשר לגביהם יש יסוד סביר להניח כי הפרו הוראות בחקיקת המגן בדיני העבודה בהתאם לאמור בתוספת השנייה לחוק.
החוק נותן כלים נוספים בידיהם של מפקחי העבודה כדוגמת: התראה מנהלית, וכל זאת מתוך מטרה להגביר ולייעל את האכיפה בדיני העבודה כלפי ציבור המעסיקים, כאשר מדרג הסנקציות מהקל לחמור הינו: התראה מינהלית, עיצום כספי, ובמקרים חמורים הליך פלילי.
הטלת העיצום הכספי הינה אקט מנהלי של מפקח מטעם התמ"ת כאשר נטל ההוכחה הנדרש לצורך הטלת העיצום הינו נטל ההוכחה הנדרש במשפט האזרחי. החוק מונה בתוספת השנייה אינספור הוראות אשר בהפרתן יוטל עיצום כספי, כאשר גובה הקנס משתנה בהתאם להוראת החוק שהופרה.
בטרם יוטל עיצום כספי שומה על המפקח לשלוח למעסיק הודעה על כוונת חיוב להטיל עיצום כספי במסגרת הודעה זו רשאי המעסיק לעיין בחומר הראיות שהיווה בסיס להודעת כוונת חיוב וכן להשמיע את טענותיו בגין כוונת חיוב, ככל שיחליט המפקח לדחות את טענות המעסיק אזי למעסיק שמורה הזכות לפנות לועדת ערר וככל שטיעוניו ידחו אף ע"י ועדת הערר רשאי הוא לערער לבית הדין האזורי לעבודה.
בשים לב, בכל מקרה שבו התקבלה הודעת כוונת על חיוב בגין עיצום כספי מומלץ לפנות לייעוץ עם עו"ד בעניין שיסייע וינחה את המשך הטיפול בתיק לרבות כתיבת טיעונים כנגד הטלת העיצום הכספי וככל שנדרש הופעה בפני ועדת ערר ו/או בית הדין האזורי לעבודה, חשוב שעו"ד ילווה את ההליך עוד מעת הודעת כוונת חיוב.
ובמה מלאכתו של עו"ד עשויה להועיל במקרה כוונה להטלת עיצום כספי (קנס מינהלי) ?
א. באמתחתו הכלים לבדוק את חוקיות ותקינות איסוף חומר הראיות המהווה בסיס לכוונת העיצום הכספי, ככל שנפל פגם בהליך איסוף חומר הראיות הרי שניתן לבטל הליך זה מעיקרו.
ב. בידיו הכלים לבדוק את חומר הראיות גופו, כאשר בעניין זה ייבדק בין היתר האם נשקלו כל הראיות בתיק בטרם מתן הודעת עיצום, האם ניתן משקל ראוי לכל ראיה וראיה בתיק.
ג. בידיו האפשרות לבדוק את הגדרות, פרשנות וההלכות בגין החוק שבגינו נטען להפרה המטילה עיצום כספי.
לסיכום ייאמר, כי הוראות החוק הינן כלי נוסף להגברת האכיפה בדיני העבודה והינן יוזמה מבורכת בהגנה על ציבור העובדים בישראל. מאידך, כיוון שהחוק מעניק כלים רבי עוצמה למפקחי העבודה אל מול המעסיקים ובכדי ליצור איזון פנימי בחוק נוצרו מנגנוני הביקורת על החלטות המפקחים.